Σε απόγνωση ο κλάδος των περιπτερούχων-καπνοπωλών

Σε απόγνωση ο κλάδος των περιπτερούχων-καπνοπωλών

Αρ. Πρωτ. 5261/01.02.2012

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών


Σε απόγνωση βρίσκονται οι περιπτερούχοι-καπνοπώλες, καθώς ο κλάδος τους οδηγείται σε πλήρη μαρασμό. Τα χαμηλά ποσοστά κέρδους του εν λόγω κλάδου τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση, με αποτέλεσμα οι μικρές αυτές επιχειρήσεις να προσπαθούν εναγωνίως και με τον καθημερινό αγώνα να καλύψουν στοιχειωδώς τα τεράστια λειτουργικά έξοδα και να έχουν βιώσιμο χαρακτήρα. Τα λουκέτα συνεχώς αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και η χαριστική βολή στον κλάδο τους δίνεται με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, παρά το γεγονός, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρενέβη για την εξαίρεση του επαγγέλματος του καπνοπώλη από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Τα περιθώρια βιωσιμότητας του κλάδου έχουν πλέον συρρικνωθεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κλάδος αυτός, με περισσότερα από 100.000 μέλη ιδιοκτητών και ενοικιαστών περιπτέρου, κατακερματίζεται. Η αδικία που υφίστανται είναι μεγάλη και εάν σύντομα δεν παρθούν μέτρα, τότε η τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, θα αφανιστεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία, που υφίστανται ο κλάδος των περιπτερούχων-καπνοπωλών;